Brzoskwinie i morele należą do rodziny różowatych. Miejsce pochodzenia. Pochodzenie, tj. drzewo brzoskwiniowe pochodzi z Chin, a drzewo morelowe z Armenii, ma wiele wymagań dotyczących warunków siedliskowych. W naszych warunkach musimy przestrzegać tych zasad uprawy. Morele są uprawiane na rynek w naszym środowisku od ponad 200 lat, podczas gdy uprawa brzoskwiń na rynek jest krótsza, około 70 lat.
Czy te owoce są zdrowe?
Oba rodzaje owoców są nie tylko atrakcyjne i cieszą się dużym popytem na rynku, ale są również bardzo wartościowe pod względem odżywczym ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów. Ponadto mają zrównoważony stosunek cukru do kwasowości. Zawartość witamin w morelach, takich jak karoten, jest bardzo ważna, ale wciąż niedoceniana.
Ich zastosowanie
, gdy są świeże, ich delikatna jędrność, strawność i soczystość sprawiają, że są idealnym letnim jedzeniem, którym cieszą się zarówno dzieci, jak i dorośli. Brzoskwinie i morele są idealnymi składnikami do przygotowywania kompotów, zwłaszcza w domu, i mogą być mrożone w celu wzbogacenia zimowych smaków. Jednak morele bardzo dobrze nadają się do suszenia i kandyzowania i szkoda, że ta metoda konserwacji nie jest szerzej stosowana. Morele mogą być również przechowywane przez wiele miesięcy w domowej zamrażarce i mogą być używane przez cały rok do robienia knedli, ciast i innych dań owocowych.
Uprawa
Drzewo brzoskwiniowe nie nadaje się do mokrych, kwaśnych, ciężkich, zimnych i słabo wentylowanych gleb. Nieodpowiednie są również suche, ubogie w składniki odżywcze gleby piaszczyste. Gleby nie powinny zawierać więcej niż 5% wolnego węglanu wapnia. Gleby o wysokiej wartości opałowej i neutralnym odczynie (pH 7,0), zwane gliniastymi lub piaszczystymi, są odpowiednie dla moreli. Potrzebują one jednak dobrze wentylowanego obszaru. Drzewa brzoskwini są bardzo tolerancyjne na ciepło, nie tylko w odniesieniu do średniej rocznej temperatury, ale także w szczególności w odniesieniu do cyklu rocznego i rozkładu temperatur w okresie wegetacji. Zimą mogą tolerować krótkotrwałe spadki temperatury do -22°C. Największy wpływ na tolerancję na mróz ma stan odżywienia, pogoda w poprzednim roku i nasłonecznienie. Organy kwiatowe i pąki liściowe są najbardziej wrażliwe i najczęściej przemarzają. W przeciwieństwie do moreli, drzewa brzoskwiniowe są mniej wrażliwe na niebezpieczne spadki temperatur wiosną.
Brzoskwinie i morele należą do rodziny różowatych. Miejsce pochodzenia. Pochodzenie, tj. drzewo brzoskwiniowe pochodzi z Chin, a drzewo morelowe z Armenii, ma wiele wymagań dotyczących warunków siedliskowych. W naszych warunkach musimy przestrzegać tych zasad uprawy. Morele są uprawiane na rynek w naszym środowisku od ponad 200 lat, podczas gdy uprawa brzoskwiń na rynek jest krótsza, około 70 lat.
Czy te owoce są zdrowe?
Oba rodzaje owoców są nie tylko atrakcyjne i cieszą się dużym popytem na rynku, ale są również bardzo wartościowe pod względem odżywczym ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów. Ponadto mają zrównoważony stosunek cukru do kwasowości. Zawartość witamin w morelach, takich jak karoten, jest bardzo ważna, ale wciąż niedoceniana.
Ich zastosowanie
, gdy są świeże, ich delikatna jędrność, strawność i soczystość sprawiają, że są idealnym letnim jedzeniem, którym cieszą się zarówno dzieci, jak i dorośli. Brzoskwinie i morele są idealnymi składnikami do przygotowywania kompotów, zwłaszcza w domu, i mogą być mrożone w celu wzbogacenia zimowych smaków. Jednak morele bardzo dobrze nadają się do suszenia i kandyzowania i szkoda, że ta metoda konserwacji nie jest szerzej stosowana. Morele mogą być również przechowywane przez wiele miesięcy w domowej zamrażarce i mogą być używane przez cały rok do robienia knedli, ciast i innych dań owocowych.
Uprawa
Drzewo brzoskwiniowe nie nadaje się do mokrych, kwaśnych, ciężkich, zimnych i słabo wentylowanych gleb. Nieodpowiednie są również suche, ubogie w składniki odżywcze gleby piaszczyste. Gleby nie powinny zawierać więcej niż 5% wolnego węglanu wapnia. Gleby o wysokiej wartości opałowej i neutralnym odczynie (pH 7,0), zwane gliniastymi lub piaszczystymi, są odpowiednie dla moreli. Potrzebują one jednak dobrze wentylowanego obszaru. Drzewa brzoskwini są bardzo tolerancyjne na ciepło, nie tylko w odniesieniu do średniej rocznej temperatury, ale także w szczególności w odniesieniu do cyklu rocznego i rozkładu temperatur w okresie wegetacji. Zimą mogą tolerować krótkotrwałe spadki temperatury do -22°C. Największy wpływ na tolerancję na mróz ma stan odżywienia, pogoda w poprzednim roku i nasłonecznienie. Organy kwiatowe i pąki liściowe są najbardziej wrażliwe i najczęściej przemarzają. W przeciwieństwie do moreli, drzewa brzoskwiniowe są mniej wrażliwe na niebezpieczne spadki temperatur wiosną.