Brzoskwinie i morele należą do rodziny różowatych. Miejsce pochodzenia. Pochodzenie, tj. drzewo brzoskwiniowe pochodzi z Chin, a drzewo morelowe z Armenii, ma wiele wymagań dotyczących warunków siedliskowych. W naszych warunkach musimy przestrzegać tych zasad uprawy. Morele są uprawiane na rynek w naszym środowisku od ponad 200 lat, podczas gdy uprawa brzoskwiń na rynek jest krótsza, około 70 lat.

meruňkový džem

Czy te owoce są zdrowe?

Oba rodzaje owoców są nie tylko atrakcyjne i cieszą się dużym popytem na rynku, ale są również bardzo wartościowe pod względem odżywczym ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów. Ponadto mają zrównoważony stosunek cukru do kwasowości. Zawartość witamin w morelach, takich jak karoten, jest bardzo ważna, ale wciąż niedoceniana.

Ich zastosowanie

, gdy są świeże, ich delikatna jędrność, strawność i soczystość sprawiają, że są idealnym letnim jedzeniem, którym cieszą się zarówno dzieci, jak i dorośli. Brzoskwinie i morele są idealnymi składnikami do przygotowywania kompotów, zwłaszcza w domu, i mogą być mrożone w celu wzbogacenia zimowych smaków. Jednak morele bardzo dobrze nadają się do suszenia i kandyzowania i szkoda, że ta metoda konserwacji nie jest szerzej stosowana. Morele mogą być również przechowywane przez wiele miesięcy w domowej zamrażarce i mogą być używane przez cały rok do robienia knedli, ciast i innych dań owocowych.
čerstvé meruňky

Uprawa

Drzewo brzoskwiniowe nie nadaje się do mokrych, kwaśnych, ciężkich, zimnych i słabo wentylowanych gleb. Nieodpowiednie są również suche, ubogie w składniki odżywcze gleby piaszczyste. Gleby nie powinny zawierać więcej niż 5% wolnego węglanu wapnia. Gleby o wysokiej wartości opałowej i neutralnym odczynie (pH 7,0), zwane gliniastymi lub piaszczystymi, są odpowiednie dla moreli. Potrzebują one jednak dobrze wentylowanego obszaru. Drzewa brzoskwini są bardzo tolerancyjne na ciepło, nie tylko w odniesieniu do średniej rocznej temperatury, ale także w szczególności w odniesieniu do cyklu rocznego i rozkładu temperatur w okresie wegetacji. Zimą mogą tolerować krótkotrwałe spadki temperatury do -22°C. Największy wpływ na tolerancję na mróz ma stan odżywienia, pogoda w poprzednim roku i nasłonecznienie. Organy kwiatowe i pąki liściowe są najbardziej wrażliwe i najczęściej przemarzają. W przeciwieństwie do moreli, drzewa brzoskwiniowe są mniej wrażliwe na niebezpieczne spadki temperatur wiosną.

Previous post Co powinniśmy zrobić, aby zapobiec uzależnieniu naszych dzieci od telefonów komórkowych?
Next post Jak uprawiać awokado


Brzoskwinie i morele należą do rodziny różowatych. Miejsce pochodzenia. Pochodzenie, tj. drzewo brzoskwiniowe pochodzi z Chin, a drzewo morelowe z Armenii, ma wiele wymagań dotyczących warunków siedliskowych. W naszych warunkach musimy przestrzegać tych zasad uprawy. Morele są uprawiane na rynek w naszym środowisku od ponad 200 lat, podczas gdy uprawa brzoskwiń na rynek jest krótsza, około 70 lat.

meruňkový džem

Czy te owoce są zdrowe?

Oba rodzaje owoców są nie tylko atrakcyjne i cieszą się dużym popytem na rynku, ale są również bardzo wartościowe pod względem odżywczym ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów. Ponadto mają zrównoważony stosunek cukru do kwasowości. Zawartość witamin w morelach, takich jak karoten, jest bardzo ważna, ale wciąż niedoceniana.

Ich zastosowanie

, gdy są świeże, ich delikatna jędrność, strawność i soczystość sprawiają, że są idealnym letnim jedzeniem, którym cieszą się zarówno dzieci, jak i dorośli. Brzoskwinie i morele są idealnymi składnikami do przygotowywania kompotów, zwłaszcza w domu, i mogą być mrożone w celu wzbogacenia zimowych smaków. Jednak morele bardzo dobrze nadają się do suszenia i kandyzowania i szkoda, że ta metoda konserwacji nie jest szerzej stosowana. Morele mogą być również przechowywane przez wiele miesięcy w domowej zamrażarce i mogą być używane przez cały rok do robienia knedli, ciast i innych dań owocowych.
čerstvé meruňky

Uprawa

Drzewo brzoskwiniowe nie nadaje się do mokrych, kwaśnych, ciężkich, zimnych i słabo wentylowanych gleb. Nieodpowiednie są również suche, ubogie w składniki odżywcze gleby piaszczyste. Gleby nie powinny zawierać więcej niż 5% wolnego węglanu wapnia. Gleby o wysokiej wartości opałowej i neutralnym odczynie (pH 7,0), zwane gliniastymi lub piaszczystymi, są odpowiednie dla moreli. Potrzebują one jednak dobrze wentylowanego obszaru. Drzewa brzoskwini są bardzo tolerancyjne na ciepło, nie tylko w odniesieniu do średniej rocznej temperatury, ale także w szczególności w odniesieniu do cyklu rocznego i rozkładu temperatur w okresie wegetacji. Zimą mogą tolerować krótkotrwałe spadki temperatury do -22°C. Największy wpływ na tolerancję na mróz ma stan odżywienia, pogoda w poprzednim roku i nasłonecznienie. Organy kwiatowe i pąki liściowe są najbardziej wrażliwe i najczęściej przemarzają. W przeciwieństwie do moreli, drzewa brzoskwiniowe są mniej wrażliwe na niebezpieczne spadki temperatur wiosną.

Previous post Co powinniśmy zrobić, aby zapobiec uzależnieniu naszych dzieci od telefonów komórkowych?
Next post Jak uprawiać awokado