przede wszystkim musisz wydobyć pestkę ze wszystkiego, co masz. Kup awokado w sklepie z dojrzałymi owocami, najlepiej o ciemnej skórce, i spraw, aby było miękkie w dotyku. Następnie rozłóż go i ostrożnie usuń pestkę nożem. Dobrze opłucz awokado pod bieżącą wodą, aby nie pozostały żadne pestki.
weź gliniane
garnki (na początku, gdy roślina dorośnie, wystarczy około 18 cm średnicy, więc weź więcej) i glinę. Nie musi być wyjątkowy, jest dość wszechstronny lub nadaje się do roślin domowych. Wsyp glinę do rondla na około 7/8 wysokości. Następnie weź cięcie i posadź je dnem (szeroką częścią) na glinie. Następnie wlej do niego ziemię, ale upewnij się, że górna połowa gliny jest widoczna. Jeśli wsypiesz to wszystko, udusisz roślinę i nie będzie rosła. Najlepiej umieścić miskę pod garnkiem. Utrzymuj roślinę stale nawilżoną, najlepiej w misce powinna znajdować się co najmniej niewielka ilość wody. Kiełkowanie powinno rozpocząć się niezauważalnie nie po 14 dniach, ale po 3 miesiącach. Więc bądź cierpliwy.
woda
jest to prawdopodobnie najczęstszy sposób uprawy awokado z pestek. Weź słoik, wystarczy szklanka lub świecznik. Napełnij go wodą po brzegi i umieść w słonecznym miejscu (najlepiej natychmiast na parapecie). Następnie przygotuj 3 wykałaczki z ostrymi końcówkami dla lepszego umieszczenia. W czystym piekarniku w 3 miejscach przebij wykałaczkami. Dzięki temu umieścisz kość na szklance wypełnionej wodą i nie wpadnie do środka. Spróbuj umieścić połowę na wodzie i zanurzyć w niej połowę. Gdyby kość była całkowicie pod wodą, nie wykiełkowałaby. Staraj się zmieniać wodę w pojemniku co 3-5 dni, aby szlam nie rozmnażał się zarówno na szkle, jak i na kuchence. Kiedy zobaczysz pęknięcie w kamieniu, nie bój się zdjąć brązowej skóry z góry, aby mogła pęknąć i dalej rosnąć.
serwetki
a ostatnią wskazówką jest owinięcie kamienia ręcznikiem papierowym,wytłoczoną serwetką lub serwetką do pieczenia. Wytrzyj go ponownie, a następnie zawiń na przykład papierowym ręcznikiem kuchennym. Włóż go do takiej plastikowej torby. Po około 3 tygodniach powinien zacząć kiełkować.
przede wszystkim musisz wydobyć pestkę ze wszystkiego, co masz. Kup awokado w sklepie z dojrzałymi owocami, najlepiej o ciemnej skórce, i spraw, aby było miękkie w dotyku. Następnie rozłóż go i ostrożnie usuń pestkę nożem. Dobrze opłucz awokado pod bieżącą wodą, aby nie pozostały żadne pestki.
weź gliniane
garnki (na początku, gdy roślina dorośnie, wystarczy około 18 cm średnicy, więc weź więcej) i glinę. Nie musi być wyjątkowy, jest dość wszechstronny lub nadaje się do roślin domowych. Wsyp glinę do rondla na około 7/8 wysokości. Następnie weź cięcie i posadź je dnem (szeroką częścią) na glinie. Następnie wlej do niego ziemię, ale upewnij się, że górna połowa gliny jest widoczna. Jeśli wsypiesz to wszystko, udusisz roślinę i nie będzie rosła. Najlepiej umieścić miskę pod garnkiem. Utrzymuj roślinę stale nawilżoną, najlepiej w misce powinna znajdować się co najmniej niewielka ilość wody. Kiełkowanie powinno rozpocząć się niezauważalnie nie po 14 dniach, ale po 3 miesiącach. Więc bądź cierpliwy.
woda
jest to prawdopodobnie najczęstszy sposób uprawy awokado z pestek. Weź słoik, wystarczy szklanka lub świecznik. Napełnij go wodą po brzegi i umieść w słonecznym miejscu (najlepiej natychmiast na parapecie). Następnie przygotuj 3 wykałaczki z ostrymi końcówkami dla lepszego umieszczenia. W czystym piekarniku w 3 miejscach przebij wykałaczkami. Dzięki temu umieścisz kość na szklance wypełnionej wodą i nie wpadnie do środka. Spróbuj umieścić połowę na wodzie i zanurzyć w niej połowę. Gdyby kość była całkowicie pod wodą, nie wykiełkowałaby. Staraj się zmieniać wodę w pojemniku co 3-5 dni, aby szlam nie rozmnażał się zarówno na szkle, jak i na kuchence. Kiedy zobaczysz pęknięcie w kamieniu, nie bój się zdjąć brązowej skóry z góry, aby mogła pęknąć i dalej rosnąć.
serwetki
a ostatnią wskazówką jest owinięcie kamienia ręcznikiem papierowym,wytłoczoną serwetką lub serwetką do pieczenia. Wytrzyj go ponownie, a następnie zawiń na przykład papierowym ręcznikiem kuchennym. Włóż go do takiej plastikowej torby. Po około 3 tygodniach powinien zacząć kiełkować.