był uprawiany w naszych krajach już w średniowieczu. Potem inne rodzaje ziół i przypraw wyparły go z kuchni. A wielka szkoda! Jest doskonały nie tylko do zup, ale także do dań mięsnych czy masła.
libeček na zahradě

Sprawia, że nasz organizm jest bardziej obronny, pomaga przy podrażnionych drogach oddechowych (łagodzi problemy alergiczne), jest dobry dla naszych nerek i trawienia. Konwaliaw ogrodzie Najlepiej czuje się w słonecznym miejscu, ale dobrze rośnie również w osłoniętym miejscu. Może dorastać do półtora metra wysokości. Nasiona wysiewa się wiosną i jesienią na głębokość 1 cm. Gdy wyrosną, sadzi się je na rabacie w odległości około 30 cm. Można jednak również posadzić lipę w odpowiednim przestronnym pojemniku i umieścić ją na balkonie lub tarasie. Zawsze możemy mieć pod ręką świeże gałązki, przycinając je w miarę potrzeb.
stolek na zahradě

Pamiętajmy o usuwaniu pędów, które wchodzą w okres kwitnienia, aby siła rośliny pozostała na kwiaty. Konwaliaw kuchni Konwalię dodajemy do mięs i zup. Jest to zdrowsza opcja aromatyzowania tych potraw i z powodzeniem zastąpi „maggi”. Przygotowując zupę, ząbki można dodać bezpośrednio do warzyw lub marynować w oleju. Pokrój je na małe kawałki, włóż do słoika i zalej dobrej jakości olejem. Następnie należy je przechowywać w lodówce. Inną opcją jest suszenie lubczyku na zimę, podobnie jak innych ziół. Pamiętaj, aby przechowywać go w suchym miejscu, najlepiej w szczelnie zamkniętym słoiku.

Liście tej rośliny mogą być również stosowane w sałatkach lub używane do robienia pysznego masła ziołowego.Konwalia leczy Jeśli jemy liczi, sprawia, że lepiej trawimy. Wspomaga produkcję soków trawiennych w naszym organizmie. Pomaga przy braku apetytu, wzdęciach i powolnym trawieniu. Przynosi ulgę osobom cierpiącym na problemy z żołądkiem, pęcherzykiem żółciowym lub okrężnicą. Usuwa uczucie „ciężkości żołądka”. Łagodzi również stany zapalne (szczególnie w przypadku jelita grubego). W kuracjach odtruwających stosuje się herbatę z lubczyku. Działa moczopędnie, oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji, według ekspertów nawet z bakterii takich jak Salmonella czy E. coli. Z kolei wyciąg z korzenia lubczyku łagodzi ból spowodowany reumatyzmem, podagrą i artrozą. Pozwala osobom dotkniętym chorobą na lepszą mobilność.

Previous post Tekuta Strava
Next post Przeprowadzka i niezbędne rzeczy do spiżarni