Czerwone rzodkiewki są popularne ze względu na swój pikantny smak, ale są również dobre dla naszego zdrowia. Zawierają wodę, duże ilości błonnika oraz znaczną ilość witamin i minerałów. Minerały występujące w rzodkiewkach obejmują potas, magnez, fosfor i żelazo. Są również bogate w witaminy A, B1, B2, B3, B6, B9 (kwas foliowy) i witaminę C. Witamina C jest bardzo korzystna dla naszego układu odpornościowego. Chroni nas przed przeziębieniem i grypą. Promuje również dobre samopoczucie i zdrowie psychiczne. Rzodkiewka dezynfekuje błony śluzowe nosogardzieli i jamy ustnej oraz ułatwia produkcję flegmy.
Ma właściwości przeciwzakaźne i przeciwzapalne. Antocyjany, kwas foliowy (B9) i witamina C również zapobiegają wzrostowi komórek nowotworowych i przeciwdziałają nowotworom okrężnicy, jelita środkowego, nerek i żołądka. Rzodkiewka jest korzystna dla układu wydalniczego. Działa moczopędnie. Osoby cierpiące na stany zapalne i ból podczas oddawania moczu powinny spróbować soku z rzodkiewki. Rzodkiewka jest również korzystna w przypadku żółtaczki. Jest korzystna dla układu trawiennego, zwłaszcza wątroby i żołądka. Czerwona rzodkiew wydala również bilirubinę z organizmu. Bilirubina powoduje objawy żółtaczki, ale zwiększenie spożycia czerwonej rzodkwi może pomóc usunąć bilirubinę. Czerwona rzodkiew chroni również czerwone krwinki podczas żółtaczki.
Rzodkiewka jest również dobra dla urody! Wspomaga wzrost mięśni, włosów i paznokci oraz jest dobra dla skóry. Rzodkiewki mają również działanie chłodzące w upalne dni. Rzodkiewki są bardzo popularne w kuchni i mogą być spożywane z różnymi sałatkami, pastami i mięsami. Rzodkiewki należy pokroić w cienkie plasterki, umieścić w misce i doprawić pieprzem, solą i octem. Inną sałatką jest sałatka ogórkowa z rzodkiewkami i koperkiem. Sałatka jajeczna z rzodkiewkami i czosnkiem niedźwiedzim z pewnością przypadnie do gustu, a twarożek do smarowania z rzodkiewkami i jajkami jest również świetny. Rzodkiewki doskonale komponują się również z pieczonymi mięsami i grillowanymi rybami. Spróbuj grillowanego pstrąga z rzodkiewkami.
Czerwone rzodkiewki są popularne ze względu na swój pikantny smak, ale są również dobre dla naszego zdrowia. Zawierają wodę, duże ilości błonnika oraz znaczną ilość witamin i minerałów. Minerały występujące w rzodkiewkach obejmują potas, magnez, fosfor i żelazo. Są również bogate w witaminy A, B1, B2, B3, B6, B9 (kwas foliowy) i witaminę C. Witamina C jest bardzo korzystna dla naszego układu odpornościowego. Chroni nas przed przeziębieniem i grypą. Promuje również dobre samopoczucie i zdrowie psychiczne. Rzodkiewka dezynfekuje błony śluzowe nosogardzieli i jamy ustnej oraz ułatwia produkcję flegmy.
Ma właściwości przeciwzakaźne i przeciwzapalne. Antocyjany, kwas foliowy (B9) i witamina C również zapobiegają wzrostowi komórek nowotworowych i przeciwdziałają nowotworom okrężnicy, jelita środkowego, nerek i żołądka. Rzodkiewka jest korzystna dla układu wydalniczego. Działa moczopędnie. Osoby cierpiące na stany zapalne i ból podczas oddawania moczu powinny spróbować soku z rzodkiewki. Rzodkiewka jest również korzystna w przypadku żółtaczki. Jest korzystna dla układu trawiennego, zwłaszcza wątroby i żołądka. Czerwona rzodkiew wydala również bilirubinę z organizmu. Bilirubina powoduje objawy żółtaczki, ale zwiększenie spożycia czerwonej rzodkwi może pomóc usunąć bilirubinę. Czerwona rzodkiew chroni również czerwone krwinki podczas żółtaczki.
Rzodkiewka jest również dobra dla urody! Wspomaga wzrost mięśni, włosów i paznokci oraz jest dobra dla skóry. Rzodkiewki mają również działanie chłodzące w upalne dni. Rzodkiewki są bardzo popularne w kuchni i mogą być spożywane z różnymi sałatkami, pastami i mięsami. Rzodkiewki należy pokroić w cienkie plasterki, umieścić w misce i doprawić pieprzem, solą i octem. Inną sałatką jest sałatka ogórkowa z rzodkiewkami i koperkiem. Sałatka jajeczna z rzodkiewkami i czosnkiem niedźwiedzim z pewnością przypadnie do gustu, a twarożek do smarowania z rzodkiewkami i jajkami jest również świetny. Rzodkiewki doskonale komponują się również z pieczonymi mięsami i grillowanymi rybami. Spróbuj grillowanego pstrąga z rzodkiewkami.